Cursisten over Conchita

Cursisten over mindfulness- en compassietraining bij en van Conchita

Ik heb Conchita leren kennen als een kalme, warme en wijze vrouw die met beide benen stevig op de grond staat. Verschillende jaren heb ik in groepsverband mooie trainingen bij haar mogen volgen. Het bleken lessen voor het leven te zijn.

Conchita gaf haar trainingen met hart en ziel, voelde aan wat thema’s waren die bij groepsleden speelden en verzorgde dan prachtige bijeenkomsten voor ons. Ze wist duidelijk waar ze het over had, belichaamde compassie en mindfulness en was bovendien een hele goede leraar. De bijeenkomsten hadden een vaste structuur en dat zorgde voor rust. Er was tegelijkertijd veel afwisseling in het ochtendprogramma: zitmeditatie, gesprek, mooi gedicht, fysieke oefening, ligmeditatie etc. Ze leidde de ochtend moeiteloos in goede banen. Conchita was ook niet bang om een zorgvuldig voorbereid programma aan de kant te schuiven als het huidige moment om een andere invulling vroeg. Ze kon op prachtige wijze theorie en praktijk aan elkaar koppelen. Dit alles gebeurde steevast in huiselijke sfeer: als je vanuit de hectiek van het dagelijks leven ‘onze ruimte’ binnenkwam, dan stapje automatisch in een oase van rust. De kaarsjes branden, de verse bloemen stonden in een vaasje in de kring, de kussens en warme kleden lagen voor iedereen klaar op de plekken. In de pauze zorgde ze voor thee, vaak met wat lekkers erbij en niet zelden trakteerde ze ons op een lieve attentie.

In het bijzijn van Conchita heb ik mogen leren over Grote Dingen zoals gelijkmoedigheid, je eigen patronen (her)kennen, dankbaarheidsbeoefening, de werking van ons brein, geweldloze communicatie, omgaan met angst en vertrouwen houden.

Wat een geschenk!

(Erna, zelfcompassietraining 2016-2018)

 

Compassie.

“De samenkomsten met Conchita heb ik als verbindend ervaren. Ze is iemand die heel veel rust uitstraalt, warmte geeft en ruimte biedt aan alles wat gezien en gehoord wil worden. De manier waarop Conchita dat doet heb ik als heel liefdevol ervaren: met oog voor schoonheid met een bloem, een steen, een kaarsje brengt ze de natuur naar binnen. En wat ze ons geeft aan “cursusmateriaal” is met aandacht bedacht, voorbereid en vormgegeven. Ze werkt intuïtief, zonder vaste kaders. Ze voelt en kijkt naar wat er is en daarmee vertrouwt ze op wat komt. En alles is goed. Daarmee brengt ze kalmte, maar ook hoop. Zo leeft ze voor wat ze ons leert. Compassie is ook mijn kernwoord geworden”.

(Jeanne, zelfcompassietraining 2016-2018)

 

Zorgzaamheid, zachtheid, acceptatie, vertrouwen, aandacht.

 

De compassietrainingen bij Conchita heb ik als zeer waardevol ervaren.

Bij binnenkomst kwam de rust als een warme deken over me heen.

Ik heb genoten van de heerlijke kopjes thee, de vijgen, de kaarsen, de bloemen.

Een en al compassie.

Het was zo fijn om samen met de andere cursisten en Conchita de verschillende thema’s te bespreken en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Conchita heeft bij mij ook zeker mijn zaden aandacht gegeven zodat ik verder kan groeien. Ik denk nog heel vaak terug aan deze tijd en in het dagelijks leven stel ik mezelf geregeld de vraag ‘wat zou liefde doen’. Een boekje dat ik heb geleend van Conchita.

Ik ben zeer dankbaar voor deze periode, dankjewel lieve Conchita.

(Nathalie, zelfcompassietraining 2016-2018)